Na jar sa vo Vysokých Tatrách začnú stavať nové nájomné bytovky

28.01.2010 Sabinov

Vysoké Tatry 28. januára (TASR) – Na jar tohto roku by sa vo Vysokých Tatrách malo začať s výstavbou dvoch nájomných bytoviek.
Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš uviedol, že jedna bude na Čukotke v Tatranskej Lomnici a druhá v Hornom Smokovci.
Bytovka Zdravie ll. v Hornom Smokovci bude mať päť 3-izbových, 19 dvojizbových a päť jednoizbových bytov. Jeden dvojizbový byt bude bezbariérový. Náklady spojené s výstavbou predstavujú približne 1,6 milióna eur, pričom viac ako 240.000 eur pôjde z mestského rozpočtu. Do projektu výstavby tejto bytovky patria aj garážované a parkovacie Bytovka Lipa v Tatranskej Lomnici je prvá z piatich bytových domov, ktoré by mali vyrásť v lokalite Čukotka. Prvá etapa predstavuje výstavbu troch nájomných bytoviek, neskôr k nim pribudnú ďalšie dve. V tejto oblasti by tak malo byť občanom k dispozícii 99 bytov. Celkové náklady na výstavbu piatich bytoviek predstavujú približne 6,3 miliónov eur.
V samotnej bytovke Lipa bude 22 bytov, z nich dva trojizbové, štyri jednoizbové a 16 dvojizbových. Celkové náklady vrátane parkových chodníkov, detského ihriska a zelene predstavujú viac ako 1,27 milióna eur, z toho necelých 133.000 eur prispeje mesto.
Zvyšok peňazí na výstavbu oboch bytoviek chce mesto financovať najmä prostredníctvom úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) a dotácií Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR.
\"Tak ako sme sľúbili v lete, pri odovzdávaní bytov na Sibíri, opakovanú žiadosť o pridelenie prostriedkov na výstavbu bytovky Zdravie II v Hornom Smokovci sme poslali hneď v prvých dňoch nového roka, \" uviedol primátor. O prostriedky na výstavbu bytov v Tatranskej Lomnici mesto požiadalo minulý týždeň.
V súčasnosti evidujú Vysoké Tatry približne 200 žiadostí o pridelenie nájomného bytu. \"Viem, že nevyhovieme všetkým hneď v tomto roku, ale verím, že z roka na rok sa ich počet bude znižovať a v Tatrách sa rozhodnú ostať všetci naši obyvatelia, ktorí práve pre nedostatok bytov zvažovali odchod do podhoria, \" konštatoval Mokoš.
Prví nájomníci by sa mohli do nových bytov sťahovať už začiatkom budúceho roka.
 

Vyberte región